it i fremtiden

Ny bog: Store it-projekter med succes

De mange negative historier om fejlslagne it-projekter kunne give den opfattelse, at der slet ikke er positive it-projekter at fortælle om. Men det vil en ny bogs forfattere gerne lave om på. Agil coach i Bankdata Ann-Dorte Fladkjær Nielsen og forsker Per Svejvig har skrevet en bog om it-success-historien Jyske Banks konvertering til Bankdata.

”Computer World kårer hvert år 'Årets IT-fuser', og det er blot kulminationen på de mange omtaler af fejlslagne IT-projekter. Vi bliver bombarderet med de negative historier om projekter, så man kunne få den opfattelse, at der slet ikke er positive historier at fortælle om,” siger agil coach i Bankdata Ann-Dorte Fladkjær Nielsen om hvorfor hun tog initiativ til bogen, der er skrevet i samarbejde med forskeren og underviseren Per Svejvig.

”Men store og komplekse IT-forandringsprojekter kan lykkes,” konkluderer Ann-Dorte, ”og det vil vi gerne fortælle om i vores nye bog, hvor vi inddrager det store IT-baserede forandringsprojekt, hvor Jyske Bank blev konverteret til Bankdatas it-systemer på blot to år.”

900 medarbejdere og 147 projekter
Bogen beskriver faserne i it- og forandrings-projektet i et bredere perspektiv end normalt i projektledelse, men gennemgår derudover en række vigtige temaer ved store og komplekse projekter såsom metaforer, der fungerer som ledelsesmiddel og udefra-perspektivet.

Bogen er case-baseret og trækker på den største forandringsproces i Jyske Banks historie, der også er kaldet danmarkshistoriens største konvertering – eller blot NOVA. Her arbejdede 900 Bankdata og Jyske Bank medarbejdere på 147 projekter i to år for at få Jyske Bank til at køre på Bankdatas systemer.

”Bogen henvender sig til folk, der er involveret i projekter, særligt projektledere og programledere, som dels kan læse en spændende historie om et projekt, der er lykkedes, men som også interesserer sig for de mere analytiske perspektiver på projekter,” siger forsker og forfatter Per Svejvig, og uddyber:

”Derudover er målgruppen ledere med personaleansvar og topledere i en mere strategisk position, fordi vores fokus ikke kun er på den snævre udførelse af projektet, men i lige så høj grad på den strategiske kontekst og rammebetingelserne for projektet.”

Afgørende tillid og samarbejde
Dygtige leder, engagerede medarbejdere og ledelsens opbakning er ofte afgørende faktorer for succesfulde projekter.

”Jeg tror, projektet blev en succes af mange årsager, men det tætte samarbejde mellem Bankdata, Jyske Bank og de øvrige banker i foreningen Bankdata har været af stor betydning. Der var en vilje, en ”musketér-ånd” og en tillid til hinanden, også på allerøverste niveau, og det har båret frugt,” slutter Per Svejvig.

Bogen ”Projektledelse og implementering af komplekse forandringer” er skrevet af agil coach i Bankdata Ann-Dorte Fladkjær Nielsen, der var en del af projektet, og forsker på Århus Universitet Per Svejvig.

Bogen udkom 2. maj 2016 og kan købes her:
http://www.akademiskforlagbusiness.dk/titler?c=Item&category=3756&item=34508