Kjeld fra Bankdata spiller central rolle i danskernes nye digitale ID

I dag får de første danskere et nyt digitalt ID, når MitID afløser NemID. Midt i tilblivelsen af MitID står Kjeld Christensen fra Bankdata, der har været en del af projektet de sidste fem år.

Kjeld Christensen fra Bankdata er med til at sikre, at alle danskere også i fremtiden kan færdes sikkert på nettet. De seneste fem år har han været en del af MitID, som skal afløse NemID som danskernes nye digtiale ID.

Som en del af et team i Bankdata er han med til at afgøre, hvem der vandt kontrakten, og han har siden arbejdet fuld tid på programmet. Selv forklarer Kjeld Christensen, at selve størrelsen på projektet er noget af det mest spændende ved at være del af MitID.

”Vi plejer at lave løsninger til vores otte banker, men her har vi både hele sektoren med, men også den danske stat. MitID påvirker samtlige danskere og alle danske virksomheder. Det er sjovt at være med til noget så stort, og som alle danskere kommer til at bruge,” siger Kjeld Christensen.

”Det spændende er, at få enderne til at mødes på tværs af sektoren, mellem sektoren og den offentlige part, samt at lave en brugervenlig løsning, som ikke går på kompromis med sikkerheden,” siger han.

Tæt samspil med Nets og Digitaliseringsstyrelsen

Bankerne er den vigtigste part fra det private erhvervsliv foruden Nets og Digitaliseringsstyrelsen. Nets står for selve udviklingen, hvor Bankdatas rolle har været at implementere og afprøve leverancerne. Derudover giver Bankdata indspark til alt lige fra markedsføring til sikkerhedsspørgsmål.

”Da udbuddet blev sendt ud, blev jeg tilbudt en rolle i MitID Programmet som repræsentant fra bankernes side. Efter en grundig snak med familien takkede jeg ja til udfordringen og fik Digitaliseringsstyrelsen som arbejdsplads det meste af 2018 og starten af 2019,” siger Kjeld Christensen, som har titlen Senior Business Consultant.

”Vi blev spurgt, om vi havde lyst til at være med til at udarbejde planen for, hvordan alle danskere skal få deres MitID. Det ville vi gerne og i tæt samarbejde med MitID Programmet og Jyske Bank blev kundernes oprettelse af MitID tegnet,” udtaler Kjeld Christensen.

Han forklarer desuden, at koordineringen ikke kommer af sig selv. Han og teamet deltager fem gange om ugen i forskellige fora med de øvrige parter.

Nyt digitalt ID er nødvendigt

MitID erstatter NemID for at fastholde et højt sikkerhedsniveau. I dag har de første danskere fået besked om, at de skal skifte NemID ud med MitID, og i de kommende måneder bliver resten af befolkning onboardet. Fremover skal MitID bruges til at logge på fx borger.dk, din netbank samt godkende betalinger og underskrive digitalt. Derudover er der ingen stor forskel for brugeren.

Det er et unikt partnerskab, der står bag udviklingen og driften af MitID, nemlig de danske pengeinstitutter og den offentlige sektor, repræsenteret ved Digitaliseringsstyrelsen. 

Koordineringen kommer ikke af sig selv. Bankdata deltager pt 5 gange om ugen i forskellige fora med de andre parter og diskuterer aktuelle emner inden for Skiftet til MitID, Pilotperiode, Afprøvning, Kommunikation og Implementering.