Sydbank ombord på kapitalmarkedsplatformDer blev sat tre vigtige flueben på vejen mod en fuldt udviklet kapitalmarkedsplatform i weekenden 8.-10. november. Her blev Sydbank og Jyske Bank fuldt aktiveret i release 3, og en teknisk opgradering gjorde klar til at få de syv øvrige medlemsbanker om bord.

Mere end 100 medarbejdere var kaldt til tjeneste i weekenden 8.-10. november, da en længe forberedt milepæl i KaMP-projektet skulle nås. Sydbank gik live med release 3, og Jyske Bank koblede sig på de funktioner i release 3, som er blevet bygget, siden Jyske Bank gik live med første del af releasen i maj 2019. Samtidig skulle en større teknisk opgradering løfte kapitalmarkedsplatformen fra én version til en anden.

"I kompleksitet og størrelse svarede manøvren til et it-projekt i den tunge liga. Alligevel besluttede vi at sætte flere flueben samtidig og spare tid og ressourcer ved at gennemføre en række identiske aktiviteter på tværs af de forskellige projekter. Vi udnyttede så at sige, at alle teams var mobiliseret, testmiljøerne var skabt, vi havde sikrede forbindelser, og alle folk var on-site til at supportere", forklarer Shawn Sørensen, Delivery Manager i KaMP Kapitalmarked & Risiko hos Bankdata.  

Hvor de to første releases har etableret grundfunktionerne på den nye platform, MX.3., indeholder release 3 en række kapitalmarkedsprodukter, som bliver brugt rigtig meget i bankerne. Det er nu muligt at handle, overvåge, afvikle og risikoopgøre hovedparten af bankernes produkter på platformen. Det giver en samlet handel for op mod 300 milliarder kroner per dag.

Forberedelse i sprint
Mange måneders forberedelse går forud for en igangsættelse af denne størrelse. Risici er blevet vendt, drejet og elimineret, så Bankdata kunne afvikle manøvren så hurtigt og gnidningsfrit som overhovedet muligt.

"Der er voldsomt tidspres på i en go-live-weekend. Vi har en ambitiøs drejebog, og bankerne skal kunne køre deres forretning upåvirket mandag morgen. Et muligt risikoscenarie er, at noget meget tidskrævende går galt, så vi må starte forfra på en del af drejebogen i løbet af weekenden. Derfor havde vi etableret 'Oracle flashpoint' i form af snapshot på systemet, så vi hurtigt kunne gå et, to eller tre skridt tilbage i stedet for at starte en stor back-up procedure, som er betydeligt mere tidskrævende", siger Shawn Sørensen.

"Sandsynligheden for, at vi skulle rette fejl, var dog relativt lille takket være vores agile setup, hvor vi øver os rigtig meget i testmiljøer og gennemfører processer igen og igen, til de kører fejlfrit. På det tidspunkt, hvor vi flytter data til kapitalmarkedsplatformen, har vi afprøvet systemet så mange gange, at vi er trygge ved processen. Vi er – sagt i alt beskedenhed – lykkedes tre gange med store releases på MX.3., og det er ikke en tilfældighed", fortsætter han.

Siden releasen har alle, som er involveret i udviklingen af platformen, været dedikeret til hypercare, så fejl, der opstår i drift, hurtigt bliver løst.

Forberedt til de lokale banker
Go-live-weekenden markerer, at Sydbank nu er med på Bankdatas fælles kapitalmarkedsplatform med store dele af bankens forretning – og at de to største banker i fællesskabet, Sydbank og Jyske Bank, er engageret på samme niveau. Samtidig er MX.3. opgraderet til version 42 og dermed gearet til næste spor i projektet, der går ud på at implementere de tre første releases i de syv resterende banker.

"Med release 3 veloverstået er vi nu halvvejs i projektet – og det er naturligvis en vigtig milepæl at sætte. Når jeg ser ind i 2020, kommer vi især til at arbejde med tre væsentlige opgaver. Dels skal vi have de øvrige syv banker koblet på platformen. Dels skal vi udvikle funktionerne i release fire. Og så har vi en compliance-opgave med de nye EU-standarder for markedsrisiko", siger Mogens Sørensen, underdirektør for Kapitalmarkedsplatform i Bankdata.