Mission complete: Udviklerteam slår monstre ihjel og henter millionbesparelser

Et af Bankdatas softwareteams har reduceret Bankdatas årlige udgifter med 1,1 millioner kroner.

Monsterjagt Web (1)
Frederik Riis Nielsen, til venstre, og Jeppe Enevold Jensen er begge softwareudviklere i Bankdata.

Frederik Riis Nielsen og Jeppe Enevold Jensen er gamere ligesom de fleste andre i teamet; missioner løses, monstre nedlægges. Så da de stod over for et komplekst problem, gamificerede de opgaven og delte den i mindre bidder. Groft sagt ville teamet fjerne store driftsomkostninger ved at flytte nogle services fra mainframe til private cloud.

"Det udviklede sig til, at vi begyndte at se de individuelle services som monstre, og så havde jeg en kreativ fredag i Microsoft Word, hvor hver service fik sin egen plakat med et monster på. Og ja, det motiverer os at gøre det til en slags spil," fortæller Frederik Riis Nielsen.

Fra COBOL til Java
Siden har teamet skrevet 15.000 linjer COBOL om til 375 linjer Java. Dermed har teamet været med til at flytte funktionalitet fra ældre teknologier til nye, og samtidig sparer Bankdata nu mere end én million kroner på driftsbudgettet – hvert år. Mission complete.

"Der går sport i det. Hvor billigt kan vi gøre det? Det er altid sjovt at være den bedste. Hvert år kan vi se, hvor meget Bankdata har elimineret på driftsbudgettet, og når den årlige opgørelse kommer, er det fedt at kunne sige: Så stor en del af besparelsen har vi stået for," siger Jeppe Enevold Jensen, der i øvrigt har en håndfuld verdensrekorder på sit cv – og en enkelt af dem består endnu: 10-mands rekorden for hurtigste besejring af fjenden “Conjured Amalgamate” i spillet Guild Wars 2.

Frederik Riis Nielsen supplerer:

”Ja, og så har vi et stærkt team, vi får mange gode idéer, og vi er gode til at eksekvere. Vi har en dynamik, hvor folk byder ind samtidig med, at vi også kan være kritiske og finde de rigtige løsninger. En del af hemmeligheden bag det er, at vi hygger os sammen,” fortæller Frederik Riis Nielsen.

En af dyreste services
Teamet ejer en løsning, som tidligere har været blandt de ti mainframe-services, som er dyrest i drift. Kort fortalt foretager servicen et kald til mainframen, hver gang en kunde bruger mobil- eller netbanken. Det enkelte opslag kræver ikke megen computerkraft men med mere end én million logins i døgnet, bliver det til svimlende tal.

”Vi besluttede os for at udvikle en caching-løsning på platform 2.0, som er Bankdatas egen private cloud-løsning. Det erstatter dele af et COBOL-modul, men ikke det hele. Dermed blev det en overkommelig opgave at udføre. Cachingen betyder, at det ikke længere er nødvendigt at rette forespørgsel til mainframe, og dermed falder CPU-forbruget næsten til 0,” fortæller Jeppe Enevold Jensen, og Frederik Riis Nielsen supplerer:

”Det havde været en kæmpeopgave, hvis alt COBOL skulle skrives om til Java, og konsekvensen havde været, at det ville være svært – nærmest umuligt – at prioritere opgaven ind. Vores tankegang med at bevæge os fra COBOL til Java ved hjælp af IBM MQ har gjort opgaven mere spiselig. Det er en metode, som kan udbredes til rigtig mange ting, og vi vil i vores team gerne hjælpe andre teams i gang med tilsvarende løsninger.”

Nu skal Jeppe, Frederik og resten af holdet på turné i Bankdata og hjælpe andre teams til at nedlægge deres monstre.

Bankdata er ejet af otte danske pengeinstitutter, herunder Sydbank, Jyske Bank og Ringkjøbing Landbobank. Virksomheden bygger betalingsløsninger, rådgiversystemer og kundekanaler og har 1.000 ansatte på sine kontorer i Fredericia, Silkeborg og Aarhus.

Kontakt
Presseansvarlig i Bankdata
Jens Refsgaard 
t: 29898486
e: [email protected]